Sunne-søstrene og Folie à Deux

På psykologistudiet lærte vi om begrepet Folie à Deux, men jeg syntes det var vanskelig å forstå. Dynamikken, psykosen og samspillet mellom to som lider av dette var så fjern for meg, helt til jeg så denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=VTpFWiEx3eo 

To søstre, Ursula og Sabina Eriksson fra Sunne i Sverige skapte store medieoverskrifter i Storbritannia i 2008, da de i psykose forsøkte å ta sine egne liv på en motorvei. Politiet forsøker å stoppe dem, den ene blir påkjørt, og reiser seg igjen for å så kaste seg mot flere biler som kommer kjørende. Søstrene er helt rabiate, og sloss med ambulanse og politi for å komme seg løs. Hva får dem til å gjøre slikt, og hvorfor vil de dø?

Begrepet Folie à deux betyr egentlig «delt galskap», hvor to mennesker opplever en tung psykose når de er i nærheten av hverandre. De hallusinerer sammen, nesten som om den enes hallusinasjon «smitter» over på den andre. Det kan faktisk skje med flere enn to personer. Merkelig, eller hva?

Man vet ikke helt hva som er forhistorien til psykosen jentene var i, men her er det man vet:

Søstrene hadde vært i Irland en periode, før de reiste til England. De vokste opp i Sunne i Värmland med sin eldre bror. Politiet får meldinger fra flere bilister om at to jenter løper rundt på motorveien M6, og kommer raskt til stedet. Jentene forsøker gjentatte ganger å kaste seg ut i trafikken. Sabina kaster seg ut rett foran en bil og blir liggende bevisstløs i flere minutter, før hun reiser seg og sloss med ambulansepersonalet og kommer seg løs. Søsteren Ursula løper så ut i trafikken og blir påkjørt av en annen bil, og bena hennes knuses. Hun nekter også medisinsk hjelp, men blir til slutt lagt inn på sykehus for å behandle de ødelagte bena hennes.

Sabina blir tatt med til arresten, men løslates senere siden hun virker normal. Hun møter en mann, Glenn Hollinstead, som er ute og lufter hunden sin med en kompis. De tre begynner å prate sammen, og Sabina klapper hunden. Hun oppfører seg merkelig, men Glenn Hollinstead og kompisen Peter lar henne sove hos dem et par dager. Søsteren Ursula er fortsatt på sykehuset.
Sabina oppfører seg merkelig hos Glenn, hun virker nesten psykotisk og snakker usammenhengende om at noen er etter henne, at sigarettene hennes er forgiftet og at hun blir kontrollert av mennesker som ikke er ekte.
Til slutt knivdreper Sabina Glenn Hollinstead, helt uten forvarsel. Hun løper så ut i hagen, og møter på en nabo som hun også knivstikker. Denne naboen ringer nødnummeret, og både politi og ambulanse kommer til stedet fort. Glenn er død ved ankomst, men naboen overlever heldigvis. Vitner ser Sabina løpe fra Glenns hus med en hammer som hun slår seg i hodet med. De ringer politiet, som setter i gang jakten på Sabina igjen. Sabina blir forsøkt taklet av en forbipasserende, men slår han i hodet med en takstein hun har i lommen. Hun fortsetter ferden over en bro, og bestemmer seg deretter for å hoppe fra broen, 12 meter ned, rett i bakken for å slippe unna politiet. Sabina får alvorlige skader, men overlever fallet og blir tatt med til sykehus. Etter at hun noen måneder senere er frisk nok, fengsles hun for drap og drapsforsøk.

Sabina Ericsson blir dømt til fem års fengsel, og ble løslatt i 2011. Man vet fortsatt ikke hva som egentlig skjedde, hvorfor søstrene kom i psykose, eller grunnen for at Sabina drepte Glenn og nesten drepte naboen hans. Det er tydelig at Sabina var psykotisk i gjerningsøyeblikket, derfor den lave straffen. Hun burde nok vært innlagt etter episoden på motorveien.

Se på videoen, dette er altså noen dager før drapet skjedde. De har en utrolig styrke, begge søstrene. Det merkelige er, at ingen av dem hadde noen form for narkotika eller alkohol i blodet da det ble tatt inn til sykehus og arrest. Jeg lurer virkelig på hva som egentlig skjedde.

 

Mommy Dead and Dearest

HBO har for ikke lenge siden sluppet en dokumentarfilm som heter "Mommy Dead and Dearest".

Saken er helt ufattelig, handlingen er som tatt ut av en dårlig skrekkfilm. Men True Crime er som oftest det, så virkelighetsfjernt at man nesten ikke kan tro det, bare at det faktisk har hendt i virkeligheten.

HBO-dokumentaren handler om Dee Dee, mammaen til en alvorlig syk jente, Gypsy Rose, som begge er lokalkjente for Gypsy's mange sykdommer som sjarmerende nok stiller opp på alle mulige veldedighetsarrangementer og mottar både hjelp og økonomisk støtte fra det velmenende lille lokalsamfunnet i en by i Wisconsin.

Men, selvfølgelig er det noe som ikke stemmer. Jeg tenkte Munchausen by Proxy med en eneste gang, til og med før jeg begynte å se dokumentaren. Det viser seg nemlig at Gypsy ikke er syk. Hun er helt frisk. Hun har ikke leukemi og muskelsvinn, ei heller er hun tilbakestående. Jenta er helt frisk, men har blitt fortalt av sin mor hele livet at hun er syk. Gypsy har blitt mishandlet av Dee Dee, og endelig klarer Gypsy å komme seg unna den slemme moren sin.

Grunnen til at jeg kaller Dee Dee slem, er ikke fordi hun lider av Munchausen by Proxy, det er nemlig en alvorlig psykiatrisk lidelse hvor man (som oftest kvinner i en omsorgsrolle) påfører andre skader/lidelser/sykdom for å selv få sympati som den snille, pleiende og hjelpsomme parten. Mødre som skader eller dreper sine barn kan mistenkes for dette, spesielt om de søker oppmerksomhet fra familie/venner/helsepersonell og til og med media i noen tilfeller.

Dee Dee er slem, hun slår og mishandler datteren. Hun lar datteren gå gjennom operasjoner hun ikke trenger, tvinger henne til å bli matet gjennom sonde, og isolerer datteren fra omverdenen.

Til og med Dee Dee's egen familie ville ikke ha noe med henne å gjøre. I følge dokumentaren finnes det ingen som kjenner Dee Dee som faktisk liker henne. "She had it coming" sier stemoren og faren hennes, mens de ler når de forteller at ingen ville ha asken hennes etter kremasjonen.

Ja, for Dee Dee dør nemlig. Ikke av sykdom eller alderdom, hun blir knivdrept. Av hvem, sier du? Sin egen datter Gypsy Rose og kjæresten Nick.

Gypsy er altså ikke syk, i alle fall ikke slik som moren hennes fremstilte jenta. Vi ser flere intervjuer med Gypsy, hvor hun fremstår funksjonsfrisk. Det var likevel noe som slo meg da jeg så intervjuene med Gypsy, hun virker psykisk syk selv. Hun fremstår manipulerende og kalkulert selv om hun ler den "søte" og uskyldige latteren sin og feller noen tårer. Den jenta lurer ikke meg.

Dokumentaren handler også om rettssaken mot datteren, og der får man se en del tekstmeldinger som er sendt mellom Gypsy og kjæresten Nick.

Når man legger sammen jentas oppvekst, måten hun oppfører seg på mot intervjueren, tekstmeldingene hun sender med kjæresten før og etter drapet, og legger Facebook-statusen "The bitch is dead!" på toppen av det hele, virker hun skremmende nære en dyssosiativ personlighetsforstyrrelse, kanskje til og med hun lukter på psykopati her. Gypsy skremmer meg mest med denne dokumentaren.

Flere jeg har snakket med sier "stakkars jente, det er ikke rart hun drepte moren sin".

Jeg tror muligens de ble mer grepet av forhistorien, enn hva som faktisk skjedde. Formildende omstendigheter med tanke på straff for mordet er helt klart tilstede, Gypsy har hatt et forferdelig liv. Men man må ikke drepe av den grunn. Hun har sine mors gener, og det er skremmende med tanke på fremtiden.

Jeg håper noen er på vakt når hun kommer ut av fengsel, eller at hun får tvungen behandling så hun ikke skader noen når hun er fri.

Har du sett denne dokumentaren? Hva syntes du? Jeg vil gjerne høre fra deg på [email protected]

Mord i Karlstad

Litt over klokken 19 i kveld ringte en anonym tipser til Värmlandspolitiet og fortalte at en kvinne var død i en leilighet i Karlstad i Värmland.

Politiet i Karlstad var raskt på plass ved Fagottgatan 5. Der påtraff de en kvinne i 25-års alderen, høyst sannsynlig drept. Området kvinnen bodde i omtales som et "skummelt" område i Karlstad, men er også bosted for byens mange studenter.

Kvinnen som antas å være drept, har vært aktiv på Instagram og andre sosiale medier. Politiet står uten spor, og har foreløpig ingen mistenkte.