Mordet på Eva Söderström

En fuktig og varm kveld i slutten av september 1987 er 27 år gamle Eva ute på tur med hunden sin. Hun bor egentlig i Sundsvall, men er på besøk hjemme hos foreldrene i Kramfors, nord i Sverige.
Det er snart leggedags, og Eva har bare på seg en t-skjorte og en bukse. Hunden Laban surrer lykkelig rundt bena hennes, mens han snuser nysgjerrig på lyktestolper og stener, kanskje han markerer at også han har vært der denne kvelden. Eva og Laban snur, og begynner på hjemveien. De er ikke så langt fra huset der hun denne uken bor sammen med foreldrene og lillesøster Anneli.
En ukjent person kommer mot Eva og Laban. Han har kniv, og Eva skal snart dø.

Neste morgen er det oppstandelse i huset til familien Söderström, hvor er Eva, og hvor er Laban? Eva skulle bare gå en liten kveldstur med hunden, men det finnes ingen tegn på at hun i det hele tatt kom hjem. Eva er borte uten et spor. Familien ringer politiet, og en stor leteaksjon blir satt i gang. Frivillige leter også, men ingen kan riktig ta rede på hva som har skjedd med Eva. Lillesøster Anneli forstår tidlig at noe er veldig galt, og hjelper de frivillige med å lete. En av de frivillige sier at han så noe oppe i skogen, ikke så langt fra huset til Evas familie. Uten å tenke, løper Anneli i retningen der det lå noe i skogen.

Anneli går innover i det lille skogholtet rett ved gangveien hun så mange ganger har gått tur med Laban. Noe ligger litt lenger borte, men hun kan ikke se hva det er enda. Hun går nærmere. Det er Eva som ligger der. Evas hvite t-skjorte er helt rød av alt blodet fra knivstikkene, og hun er naken fra livet og ned. Evas klær ligger på en merkelig måte ved siden av henne, som om noen har forsøkt å legge dem pent fra seg. Laban ligger ved siden av Eva, han er også knivstukket. Eva og Laban er døde. Anneli klarer nesten ikke tenke, hele verden faller i grus. Hun skriker, men ingen ting hjelper. Eva er borte, kald og kommer aldri mer til å våkne igjen.

Politiet i Kramfors står helt uten spor, de aner ikke hvem som drepte Eva. Hun var mest sannsynlig seksuelt misbrukt før hun ble knivstukket 11 ganger, men politiet bekrefter ikke dette. Evas kjæreste blir avhørt, men slippes. En annen mann blir fengslet, men slippes etter en stund han også, da det ikke finnes tilstrekkelige bevis for å ta ut siktelse mot noen av dem. Ingen spor. Familien må nå leve med at Eva og Laban er brutalt drept, og at ingen er tatt for ugjerningen.

Desember, 2016:

TV-programmet «Veckans Brott» som går på SVT tar opp saken om Eva i siste sending før jul. Camilla Kvartoft og Leif G.W. Persson snakker om saken, og om at ingen, ikke en gang 29 år senere er tatt for «Eva-mordet». Sendingen avsluttes, og de tar juleferie.
Plutselig ringer en anonym person til politiet i Kramfors og forteller at han eller hun har informasjon om hvem som drepte Eva. Personen sier at drapet var et bestillingsmord, hvor en leiemorder fikk 10 000 kroner for å drepe Eva. Personen navngir også den som skal ha bestilt mordet. Politiet er fra seg av begeistring, endelig har de noe konkret å gå etter. Men har de egentlig det? De bestemmer seg for å ta den navngitte bestilleren inn til avhør, men han nekter enhver forfatning med saken. Politiet har ingen bevis mot mannen, utenom det den anonyme personen forklarte. Han slippes fri, uten noen siktelse.

Leif G.W. Persson uttalte seg nylig om denne saken, og jeg er så enig i det han sa. GW mener at det ikke er noe hold i de nye påstandene om mordet på Eva. Han sier at dette er tull, og avfeier tipset totalt.

Om man skal tenke seg om, er det ikke veldig merkelig at en person skal bestille, og betale 10 000 kroner for å knivdrepe en ung jente som er hjemme på besøk hos foreldene? Hvorfor skulle Eva drepes? Hun tilhørte ikke noe spesielt miljø.
Det høres nesten ut som en påfunnet mafia-historie uten rot i virkeligheten, hvor en stormannsgal tulling har kjedet seg og ringt politiet i fylla. Dette henger ikke på greip, verken teorien eller drapsmetoden stemmer med hva som skjedde med Eva.
 


 

Å drepe med kniv er personlig, og Eva ble knivstukket 11 ganger. Det er ikke nødvendig å stikke noen 11 ganger for å drepe. Og hvorfor drepe hunden? Eva ble mest sannsynlig også seksuelt misbrukt, selv om politiet ikke vil bekrefte dette. Men, når man ser at Eva er helt naken er det en naturlig konklusjon å trekke.
En leiemorder voldtar ikke offeret før han dreper, rett og slett på grunn a faren for biologiske spor. Da tenker jeg ikke bare på sæd, men også perspirering og hudceller som legges igjen på offeret.

Dette er ikke en leiemord-sak, kjære Kramfors-politi. Dere gjør rett i å sjekke tipset, men det vil ikke lede noen steder. Skal man isteden spørre seg om grunne til at noen følte en trang til å komme med «revolusjonerende» tips nå, rett etter at «Veckans Brott» kjørte saken igjen? Prøver noen å styre politiet i en annen retning? Dette mordet er enten en tilfeldig forbipasserende (med tanke på stedet hun ble funnet, den sannsynlige voldtekten og at hunden også ble drept) eller så er det en Eva kjenner, men ikke hadde planer om å treffe på den kvelden, på grunn av måten hun ble drept på, med så mange knivstikk mot hjerteregionen, altså overkill (som oftest skjer med en kjent overgriper).

Jeg tror nok teorien om en tilfeldig forbipasserende stemmer best, utfra det lille jeg vet om saken. Hva tror du? Vet du noe mer, mail meg mer enn gjerne på [email protected]

God mandag!

Bilde fra SVT.