Henrettelser, Del 1

I Norge har vi ikke lenger dødsstraff, men mange land praktiserer fortsatt dette. Her er noen måter mennesker ble henrettet på før i tiden, men også noen måter man kan henrettes på i dag. Dette innlegget er ikke for alle, og jeg advarer mot sterke inntrykk

I USA praktiseres fortsatt dødsstraff i flere stater, og de dødsdømte fangene avlives som oftest med giftsprøyte. Giftsprøyten som benyttes i USA er kontroversiell, da noen av legemidlene i sprøyten ikke alltid fungerer som de skal. Fanger som skal henrettes har opplevd kramper, smerte og kvelning mens den såkalte giften injiseres. Dødsstraff skal utføres raskt og smertefritt, og det har ved flere anledninger blitt oppstandelse på grunn av at henrettelsen ikke har vært verken rask eller smertefri. Likevel er giftsprøyten ingen ting i forhold til andre metoder. 

Visste du at i noen stater i USA, lar den dødsdømte velge måte å henrettes på? Nå er det ikke slik at dette skjer veldig ofte, de fleste “godtar” giftsprøyten. Man kan velge mellom skyting, henging eller for eksempel gasskammer. Dette gjelder ikke alle stater som praktiserer dødsstraff. Da jeg studerte psykologi og kriminologi i USA var vi på studiebesøk i et fengsel der de også hadde fanger som var dømt til døden. En av de vi studentene snakket med, fortalte at han ønsket å skytes, istedenfor å avlives som en hund. Jeg vet dessverre ikke om han fikk ønsket sitt oppfylt, eller om han lever i dag. 

Her er noen henrettelsesmetoder jeg finner veldig interessante:

Bambustortur, Japan:

Offeret ble plassert foran et bambusskudd, som begynte å vokse mot overkroppen. Bambus er en plante som vokser raskt, og har heller ikke problemer med å vokse gjennom “hindringer” med de sylskarpe bladene. Bambusplanten vokste så gjennom kroppen til den som skulle henrettes, gjerne gjennom hjertet og/eller lunger. Det tok som oftest tre til fire dager før offeret døde en ekstremt smertefull død.

Blodørn, Norge og Skandinavia:

Det er ikke helt sikkert på om denne metoden faktisk ble brukt, men den er beskrevet flere ganger i forbindelse med vikingtiden. Denne metoden skal ha blitt brukt på forrædere. Offeret bindes fast med armene spredt utover. Ryggen og ribben ble skåret opp før ribbenene ble brettet utover som vinger. Deretter trakk man ut lungene av kroppen. 

Colombiansk Slips, Colombia:

Denne metoden ble også brukt av andre land, som Italia og Cuba. Den Sicilianske mafiaen benyttet også denne metoden. 
Halsen ble skåret over i et dypt kutt, før offerets tunge ble trukket ut gjennom åpningen i halsen og hengende som et slips. 

Koking, Kina og Japan

Denne metoden kan dateres tilbake til år 230 f. kr, og var som oftest forbeholdt forrædere. Den ble faktisk brukt i England fra 1531, etter at Kong Henrik VIII gjorde det lovlig. I England ble koking brukt på giftmordere. På den tiden var åpenbart ikke den forensiske teknologien så god, og man kunne sjelden fastslå giftmord. En mann ble henrettet på denne måten etter at han hadde matforgiftet (det vil si oppkast/diare/kvalme) sine middagsgjester. Det viste seg etter henrettelsen at han hadde brukt fordervet kjøtt, og ble etter sin død frikjent for giftmord. Etter kongens død i 1547 ble koking som henrettelsesmetode avskaffet. 
Kokingen av forræderen kunne gjøres på to måter, enten ble man bundet og kastet i en stor kjele med kokende vann, hvor det tok maksimalt et par minutter før personen var død. Ellers kunne forræderen, eller offeret om du vil, bindes og legges i gryten mens vannet enda var kaldt. Offeret måtte sitte i kjelen og vente på at vannet skulle koke opp, og det tok mye lenger tid før dødens befrielse kom. 

Knusing med elefant, India, Karthago og Romerriket:

Metoden forklarer seg jo veldig greit selv, men jeg kan beskrive det likevel. Offeret ble lagt foran en elefant, som tråkket personen til døde ved at kroppen rett og slett knuste. Elefanten kunne også rive istykker kroppen. Denne metoden var vanlig i flere tusen år, men ble forbudt på 1700-tallet. Metoden kunne også brukes som tortur ved at elefanten for eksempel “bare” knuste en arm eller et ben. 

Steile og hjul, Norge, Sverige, Danmark, Frankrike og Tyskland:

Denne metoden heter også radbrekking, og er en lite hyggelig måte å dø på. Offeret ble bundet fast til et stort hjul, og fikk deretter armer og ben brukket ved at bøddelen slo på ekstremitetene med en klubbe eller slegge. Alternativt ble hjulet heist opp og sluppet ned på bakken slik at man var sikker på at benene brakk skikkelig. Etter at alt var brukket, ble hjulene stilt opp på stolper slik at ofrene kunne ligge der til spott og spe frem til de døde av skadene. 


Bilde fra wikiwand.com

Det finnes veldig mange måter å henrettes på, men heldigvis benyttes ikke de ovenstående metodene lenger. Har du hørt om andre metoder som du synes burde bli nevnt her? Send meg mail på [email protected], så kanskje de kommer med i del 2.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg