Legenden om Svarta Bjørn

Selv om jeg er True Crime-fan på min hals, må jeg innrømme at mysterier fra «gamle dager» fascinerer med mer og mer. Jeg snakker ikke om såkalte spøkelseshistorier her, men heller historier om mystiske personer og dødsfall, uklarheter rundt hendelser og så videre.

Saken om Svarta Bjørn er ikke akkurat True Crime, men den er spennende. Det er et skikkelig mysterium. Jeg tror dere, kjære lesere, vil finne historien interessant. Jeg fikk mail om denne saken for noen uker siden av en leser og ble trollbundet fra første stund.

Har du tips til lignende saker? Mail meg på [email protected]!


Svarta Bjørn

Anna Rebecka Hofstad ble født i 1878 på en gård i Tjøtta. Anna var eventyrlysten og søkte spenning. Hun fikk som 20-åring jobbe for mennene som bygde Ofotbanen, verdens første arktiske jernbane som går mellom Kiruna i Sverige til Narvik i Norge. Hun var kokke, renholder, hun bakte og hentet brensel og vann. Jobben hennes var viktig, hun holdt liv i de 15 mennene hun hadde ansvar for. Det gikk rykter om at Anna gikk meget langt for å blidgjøre «rallarene», i form av å fungere som gledespike i tillegg til hennes andre arbeidsoppgaver. Rallarene ble mennene som jobbet med å bygge jernbanen kalt, de var omstreifende anleggsarbeidere som tok tunge strøjobber for å tjene til livets opphold.

Anna fikk etter hvert tilnavnet Svarta Bjørn av en same som frekventerte der hun jobbet, dels fordi hun hadde svart hår og mørke øyne, men også fordi hun var så mystisk og spennende. Svarta Bjørn trollbandt alle. Hun var en levende legende både blant de svenske og de norske arbeiderne.

Svarta Bjørn er faktisk blitt en fellesbetegnelse på kvinnene som jobbet for rallarene da Ofotbanen ble bygget. Flere av kvinnene fikk kallenavn, noen fine og andre mindre flatterende. Hva synes dere om Lapp-Lisa, Brød-Maja eller kanskje Lus-Dora? Silver-bruden og Trumf-Karin var to andre.

Det er flere historier om hvordan Svarta Bjørn døde, men det vi vet er at hun døde i 1900, bare 22 år gammel. Legenden sier at Anna var forelsket i en av rallarene, Ådals-Kalle. En annen kvinne, Maja Well, var også forelsket i samme mann. Krangelen mellom de to kvinnene endte i en voldsom slåsskamp, hvor Anna, Svarta Bjørn, ble stygt skadet. Hun fikk et hardt slag mot hodet, og falt i en iskald elv eller bekk. Hun reddet opp og bragt til sykestua i Tronehamn. Noen dager senere dør Anna Rebecka Hofstad.

Det merkelige i denne saken er tvilen om Anna faktisk døde etter slåsskampen eller ikke. På rallarkirkegården i Tornehamn står et hvitt trekors med inskripsjonen «Anna Norge» på, og datoen 19. september 1900. Er det egentlig Anna som ligger i den graven? Flere mener de har sett Anna dager etter at hun angivelig døde. Noen mener det er et spedbarn i graven, og andre mener at Anna er begravet på rallarkirkegården, men sier ikke hvor. Det finnes også historier som tilsier at Anna døde av tuberkulose. Det er også risset inn to andre datoer fra 1901, kan Anna ha dødd på en av disse datoene istedenfor?

Svarta Bjørn er faktisk blitt et registrert varemerke av Vinterfestivalen, som foregår i Narvik i uke 11 hvert år. En kvinne kåres til «Årets Svarta Bjørn» og går til en kvinne over 20 år som er mørk, spennende og som gjør noe ekstra for samfunnet.

Jeg skulle gjerne visst mer om denne saken. Det finnes mye informasjon, men ikke så mange bekreftede opplysninger. Døde egentlig Anna, Svarta Bjørn etter slåsskampen? Hvorfor mener folk hardnakket at de har møtt henne etter at hun angivelig døde? Hva skjedde med Maja Well, fikk hun straff etter å ha forårsaket Annas død? Det er flere spørsmål enn svar, og om du vil hjelpe meg å oppklare litt, håper jeg du sender meg mail eller skriver på True Crime Norge sin facebookside.

Tusen takk for at du leste, skriv gjerne en kommentar om du har noen teorier om den legendariske Svarta Bjørn. 

0 kommentarer

Siste innlegg