Sunne-søstrene og Folie à Deux

På psykologistudiet lærte vi om begrepet Folie à Deux, men jeg syntes det var vanskelig å forstå. Dynamikken, psykosen og samspillet mellom to som lider av dette var så fjern for meg, helt til jeg så denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=VTpFWiEx3eo 

To søstre, Ursula og Sabina Eriksson fra Sunne i Sverige skapte store medieoverskrifter i Storbritannia i 2008, da de i psykose forsøkte å ta sine egne liv på en motorvei. Politiet forsøker å stoppe dem, den ene blir påkjørt, og reiser seg igjen for å så kaste seg mot flere biler som kommer kjørende. Søstrene er helt rabiate, og sloss med ambulanse og politi for å komme seg løs. Hva får dem til å gjøre slikt, og hvorfor vil de dø?

Begrepet Folie à deux betyr egentlig «delt galskap», hvor to mennesker opplever en tung psykose når de er i nærheten av hverandre. De hallusinerer sammen, nesten som om den enes hallusinasjon «smitter» over på den andre. Det kan faktisk skje med flere enn to personer. Merkelig, eller hva?

Man vet ikke helt hva som er forhistorien til psykosen jentene var i, men her er det man vet:

Søstrene hadde vært i Irland en periode, før de reiste til England. De vokste opp i Sunne i Värmland med sin eldre bror. Politiet får meldinger fra flere bilister om at to jenter løper rundt på motorveien M6, og kommer raskt til stedet. Jentene forsøker gjentatte ganger å kaste seg ut i trafikken. Sabina kaster seg ut rett foran en bil og blir liggende bevisstløs i flere minutter, før hun reiser seg og sloss med ambulansepersonalet og kommer seg løs. Søsteren Ursula løper så ut i trafikken og blir påkjørt av en annen bil, og bena hennes knuses. Hun nekter også medisinsk hjelp, men blir til slutt lagt inn på sykehus for å behandle de ødelagte bena hennes.

Sabina blir tatt med til arresten, men løslates senere siden hun virker normal. Hun møter en mann, Glenn Hollinstead, som er ute og lufter hunden sin med en kompis. De tre begynner å prate sammen, og Sabina klapper hunden. Hun oppfører seg merkelig, men Glenn Hollinstead og kompisen Peter lar henne sove hos dem et par dager. Søsteren Ursula er fortsatt på sykehuset.
Sabina oppfører seg merkelig hos Glenn, hun virker nesten psykotisk og snakker usammenhengende om at noen er etter henne, at sigarettene hennes er forgiftet og at hun blir kontrollert av mennesker som ikke er ekte.
Til slutt knivdreper Sabina Glenn Hollinstead, helt uten forvarsel. Hun løper så ut i hagen, og møter på en nabo som hun også knivstikker. Denne naboen ringer nødnummeret, og både politi og ambulanse kommer til stedet fort. Glenn er død ved ankomst, men naboen overlever heldigvis. Vitner ser Sabina løpe fra Glenns hus med en hammer som hun slår seg i hodet med. De ringer politiet, som setter i gang jakten på Sabina igjen. Sabina blir forsøkt taklet av en forbipasserende, men slår han i hodet med en takstein hun har i lommen. Hun fortsetter ferden over en bro, og bestemmer seg deretter for å hoppe fra broen, 12 meter ned, rett i bakken for å slippe unna politiet. Sabina får alvorlige skader, men overlever fallet og blir tatt med til sykehus. Etter at hun noen måneder senere er frisk nok, fengsles hun for drap og drapsforsøk.

Sabina Ericsson blir dømt til fem års fengsel, og ble løslatt i 2011. Man vet fortsatt ikke hva som egentlig skjedde, hvorfor søstrene kom i psykose, eller grunnen for at Sabina drepte Glenn og nesten drepte naboen hans. Det er tydelig at Sabina var psykotisk i gjerningsøyeblikket, derfor den lave straffen. Hun burde nok vært innlagt etter episoden på motorveien.

Se på videoen, dette er altså noen dager før drapet skjedde. De har en utrolig styrke, begge søstrene. Det merkelige er, at ingen av dem hadde noen form for narkotika eller alkohol i blodet da det ble tatt inn til sykehus og arrest. Jeg lurer virkelig på hva som egentlig skjedde.

 

0 kommentarer

Siste innlegg