Drapet på Nils Olav

Den 2. september i fjor kom meldingen om at en person ble funnet død på et bål ved en skogsvei i Søndre Land. Jeg husker at jeg interesserte meg for saken raskt, da den fremsto som heller uvanlig. Man tar ikke livet sitt ved hjelp av et bål, så den teorien var utelukket. Hva hadde skjedd med mannen? Snart ble det kjent at den døde på bålet var 49 år gamle Nils Olav Bakken, en mann som hadde hatt et vanskelig liv på grunn av sykdom og hendelser i oppveksten.

Det finnes mange med samme bakgrunn som Nils Olav, folk som ikke har det så lett. Men de ender ikke opp sterkt forbrent på et bål av den grunn. Hva hadde skjedd? Hvem ville en stakkars mann så vondt?

I november, bare to måneder senere, ble tre personer pågrepet og siktet for drapet på Nils Olav. En 44 år gammel kvinne, beskrevet av naboer og venner som snill, hjelpsom og aktiv i Frelsesarmeen, hennes 20 år gamle sønn og kvinnens 36 år gamle kjæreste. Hva? Saken ble bare mer og mer innviklet. Hvorfor skulle de ha drept han?
Nils Olavs søster fortalte til media at broren hadde vært redd og nervøs i tiden før han ble drept, men hun visste ikke hva han var redd for. Var de de tre som nå er tiltalt han var redd for?

Den 19. juni i år starter rettsaken mot de tre, som var bekjente av Nils Olav.
Kvinnen og sønnen nekter straffeskyld, og kvinnens ekskjæreste tilstår at han drepte Nils Olav sammen med de to andre medsiktede. Han har også forklart hvordan Nils Olav ble drept, og dette fremkommer i siktelsen gjengitt av VG (som jeg også siterer fra).

Måten Nils Olav ble drept på er urovekkende og grusom:

 • Den 20 år gamle sønnen skal ha lagt Nils Olav i bakken, mens 36-åringen skal ha lagt seg oppå mannen. Den 44 år gamle kvinnen skal ha holdt bena hans fast, mens 20-åringen holdt Nils Olav i armen.
 • 36-åringen og hans daværende kjæreste skal ha forsøkt å stripse fast Nils Olav, så han ikke kom seg løs fra grepet deres.
 • Den 44 år gamle kvinnen skal ha stukket Nils Olav med kniv, først i hånden.
 • Den 36 år gamle mannen skal så ha fortsatt knivstikkingen på Nils Olavs overkropp
 • 20-åringen sparker deretter Nils Olav i hodet
 • 36-åringen fortsetter knivstikkingen, og stikker Nils Olav i halsen
 • Etter mishandlingen av forsvarsløse Nils Olav, drar de to mennene han ut i en grøftekant og dynker han i bensin.


Bilde fra VG.
 

Nils Olav døde ifølge obduksjonsrapporten av blodtapet fra knivstikkene og brannskader. Det vil dessverre si at han var i live da han ble påtent. Det kan nok hende han var bevisstløs da de helte bensin over han og tente på, jeg håper nesten det. Nils Olav må i alle fall ha forstått hva som hendte, og det er utrolig trist å tenke på.

Politiets hovedteori skal være ryktene om at Nils Olav skal ha forgrepet seg på et familiemedlem av kvinnen, men kvinnens forsvarer avviser dette. Det har vært en del skriverier om akkurat disse ryktene, så jeg syntes det var på sin plass å nevne dem.

Det skal bli spennende å følge med på rettsaken, da dette drapet er ganske uvanlig, både i brutalitet, men også på grunn av hvordan de siktede, særlig kvinnen har fremstått som et snilt og ærlig menneske i lokalmiljøet. Hva får en kvinne til å dra med seg sin egen sønn i en så grusom handling? Jeg synes det skal nevnes at ingen er dømt i denne saken, og at de tiltalte er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Påtalemyndigheten har allerede en tilståelse, men hvem vet, kanskje det kommer to til? Uansett skal det bli interessant å se hva som kommer frem i retten.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg