Eldredrapet i Os

Det er 1. januar 2012, midt på natten. Røyken etter nyttårsrakettene har lagt seg, og glade mennesker snakker om nyttårsforsetter og hva de har av planer for den splitter nye året. I en eldrebolig i Gamleheimshagen i Os utenfor Bergen, skal et liv snart ebbe ut.

En eldre kvinne har trykket på trygghetsalarmen, og en hjemmesykepleier er på vei for hjelpe henne. Hjemmesykepleieren tenker vel at kvinnen har falt, hun er jo 98 år og kanskje ikke så god til bens lenger. Hjemmesykepleieren går ut av bilen og fortsetter mot eldreboligen. Noe er galt. Hun hører noen merkelige lyder, og fortsetter mot den åpne døren. En ukjent mann står over Hilda Feste. Han voldtar henne. Det er blod over alt. Hjemmesykepleieren ringer politi og ambulanse, og den ukjente mannen forsvinner. Nødetatene kommer raskt til stedet, men livet til Hilda Feste står ikke til å redde. Skadene ble for store for den lille kroppen hennes.

Obduksjonsrapporten viste at Hilda døde av massiv vold mot hodet.

Drapet og voldtekten på Hilda Feste (98) ryster hele Norge. Jeg husker det selv, jeg kunne ikke tro hva jeg leste. Alle lurte på hvem som kunne ha gjort noe slikt mot en gammel dame, hvem var monsteret? Rykter og folkesnakk preger den lille bygda, men det skal ta halvannen måned før noen blir pågrepet.

Sjokket kom den 21. februar 2012. En 18 år gammel gutt ble pågrepet og siktet for voldtekt og forsettlig drap. En 18 år gammel gutt! Det var et stort sjokk for hele samfunnet. Både for familien til Hilda Feste, men også for familien til den unge mannen som satt fengslet.

18-åringen nektet enhver forfatning med saken i avhør, og forklarte at han hadde vært på fest og drukket store mengder sprit den kvelden. Så store mengder sprit, at han fikk blackout, ifølge ham selv. To rettspsykiatere konkluderte med at 18-åringen var tilregnelig, og at han verken var i psykose eller i bevistløs tilstand under drapet og voldtekten. Han kunne altså straffes for det han sto tiltalt for, om han ble funnet skyldig.

Rettsaken startet i november 2012, og bevisene var overveldende. Den unge mannens fingeravtrykk med Hildas blod ble funnet i leiligheten der hun ble drept, og hans DNA ble også funnet på innsiden av glidelåsen på Hildas bukser. Hildas DNA ble funnet på et blodig putetrekk i en plastpose hjemme i den tiltaltes leilighet. Det verserer også opplysninger om at han hadde søkt på eldreporno ved gjentatte anledninger, noe som ifølge påtalemyndigheten kunne ha ledet til voldtekten.

Den 4. desember 2012 blir han dømt til 19 års fengsel. Han tar betenkningstid før han bestemmer seg for å ikke anke dommen.

Denne saken sjokkerte meg mer enn noen annen sak. Den satte en skikkelig støkk i meg, særlig omfanget av volden som ble påført den eldre kvinnen med det vennlige smilet. Jeg har aldri glemt saken, og jeg kjenner fortsatt en slags uro når jeg nå skriver om hva som skjedde.
Denne saken minner meg om noe som bare skjer på film.
Det er to familier som er rammet av denne saken, offerets familie som må leve med viten om de grusomme minuttene 98 år gamle Hilda måtte oppleve før hun døde, men også familien til 18-åringen, som nå er rundt 24 år. De sitter også igjen med det forferdelige sjokket.

Husker du denne saken? Har du innspill eller tips, kommenter under eller mail True Crime Norge på [email protected]

Følg oss også gjerne på Instagram og Facebook, vi går under navnet True Crime Norge.


Bilde fra VG.
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg