Kumla-saken

Det er fredag. 13 år gamle Linn har vært på skolen, og står ved stasjonen og venter på toget som snart skal komme. Vennene hennes er fortsatt på skolen, men Linn har bestemt seg for å dra litt tidligere. Hun orket ikke mer skole i dag. Det er en fin vårdag i mars 2013. Linn orker ikke se på mobilen akkurat nå, hun vet at mamma har prøvd å ringe flere ganger. Hun har sikkert fått beskjed om at Linn ikke møtte opp til svømmetimen denne ettermiddagen.
Linn hører lyden av toget i det fjerne. Hun tar noen skitt mot skinnegangen, og så noen flere. Hun ser mot toget, det er nærmere nå, og hun skynder seg. Nå står Linn midt på togsporet.
Hun trekker pusten en siste gang før toget treffer.

13 år gamle Linn fra Kumla, vest i Sverige, har tatt sitt eget liv ved å kaste seg foran toget en fredag i starten av mars 2013. Hva får en 13 år gammel jente, som virket så glad og blid på YouTube-kanalen sin til å plutselig velge å dø?
Det skal vise seg at Linn ble mobbet. Familien, og de nærmeste vennene visste det. Men var det virkelig grunnen? Mammaen til Linn hadde fått henne inn i systemet for ungdomspsykiatri på grunn av episoder med selvskading etter den mistenkte nettmobbingen, og trodde kanskje Linn var så deprimert at hun til slutt valgte å hoppe foran toget. Familien er sjokkert, og prøver å finne svar på hva som egentlig skjedde.

Linns storebror finner ut at Linn hadde to Facebook-kontoer. Det de finner på den, er verre enn bare ungdomsmobbing. Linn har blitt utsatt for gjentatte trusler fra «bealarrson97». Hvem er dette?

Mammaen og broren til Linn leser meldingene de utvekslet på nettet. Først starter meldingene veldig uskyldig, men etter hvert blir tonen mer truende fra «bealarrson97». Han har tvunget Linn til å kle seg naken foran web-kameraet hennes. Han truer også med å spre bildene til alle hun kjenner, både trenere, lærere og på Facebook og Instagram om hun ikke gjør som han sier. Linn trygler «bealarrson97» om å slette filmen av henne. Hun sier at hun tar livet sitt om hann sprer videoen, men ikke en gang da sletter han den. Istedenfor fortsetter han å true 13 år gamle Linn.

Chat-meldingene blir overlevert til politiet, som begynner å lete etter en 15-16 år gammel gutt, muligens fra Kumla han også. Det politiet ikke vet, er at denne gutten egentlig ikke finnes.  «bealarrson97» er en 44 år gammel mann, som blant annet er fotballtrener for en jente-lag, interessert i kvinners rettigheter og innebandy for å trekke frem noe. Han blir beskrevet av venner som alltid blid, snill og en mann til å stole på. Ingen som kjenner han kan tro at han kan ha gjort dette.

Mannen (44) nekter for å ha noe med Linns selvmord å gjøre. Han sier at han har en PC, men at den ble stjålet fra en cafe mens han var på toalettet, og det samme dag som Linn døde. Dette tror selvfølgelig ikke politiet på, og til slutt finner de den. De finner også lignende trusler mot flere unge jenter. Politiet kontakter alle jentene han har hatt kontakt med, og til slutt anmelder over 20 jenter han for misbruk, trusler og seksuelt krenkende atferd.

Saken, både om Linns selvmord og truslene mot alle de andre jentene kommer opp i tingretten. «bealarrson97», som egentlig er en nå 45 år gammel mann, dømmes til 2 (!) års fengsel.

«bealarrson97» slapp ut av fengsel i juli 2015, etter endt soning.
«Han fikk to år, og hva fikk vi? Livsstid!» sier mammaen til Linn.

Jeg har ikke anledning til å avsløre mannens identitet i denne saken. Vil du vite mer, kan du høre podcasten P3 Dokumentär ? Kumlafallet, produsert av Sveriges Radio, som også er kilden til denne posten. 


Bilde fra Expressen 

Om du, eller noen du kjenner trenger hjelp, vær så snill og ta kontakt:

 

Mental Helses Hjelpetelefon:
(hele døgnet) tlf. 116 123

Kirkens SOS:
(hele døgnet) tlf. 22 40 00 40

Angstringen:
(man-tors 10-13) tlf. 22 22 35 30

Barneombudet:
(man-fre 8-15) tlf. 22 99 39 50

DIXI ? Ressurssenter for voldtatte:
tlf. 22 44 40 50

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg